Perakende Ve Gıda İcracıları İTO’da Çözüm aradı

Ahmet-özer-togimm
Perakende ve gıda sektörünün İstanbul’daki önemli sorunlarının tespiti ve çözümü için istişare kurulu olarak görev yapan Gıda İhtisas Komitesi temmuz ayı toplantısını yaptı. İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer yönetiminde İTO’da yapılan toplantıda, perakende ve gıda sektörlerinin tüm icracıları bir araya geldi.
HABER: SOYHAN ALPASLAN

İstanbul Ticaret Odası Gıda İhtisas Komitesi temmuz ayı toplantısını yaptı. Komite Başkanı ve İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer başkanlığında bir araya gelen sektörün icracıları sorunlarına çözüm aradı. Komite ayda bir yapılan toplantılarda genel sorunlarını hep birlikte, ihtisaslaşmış sorunları ise ihtisas konusuna göre raporlar halinde konu ile ilgili belirlenen gruplarla tartışılarak İTO Yönetim Kurulu’na sunuyor.

ANADOLU YAKASINDA HAL

Komitenin Temmuz ayı gündem maddelerinin ilki sektörün uzun yıllardır İstanbul’da ihtiyaç duyduğu büyük, modern alt ve üst yapı donanımına sahip sebze ve meyve hali oldu. Komite, Anadolu yakasında inşaat çalışmalarına başlanan halin sağlıklı çalışması için yapabileceklerini ele aldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Haller ve Muhtarlıklar Müdürlüğü’nün Avrupa yakasında çok büyük bir toptan gıda merkezi projesi üzerinde çalıştığına dikkat çeken Ahmet Özer, şöyle konuştu: “Bayram Ali Çakıroğlu bu proje için yoğun çaba sarf ediyor. Biz de bu proje için İBB’ye destek vermeliyiz. Aynı desteği Anadolu yakasında bir gıda toptancılar sitesi kurabilmek için büyükşehir belediyesinden talep etmeliyiz.”

YÜK ARACINA KÖPRÜ ENGELİ

Özer, ticari amaçlı yük taşıtlarının boğaz köprülerinden geçememesinin tüm sektörlerin sorunu olduğunu dile getirerek, “İBB Başkanına, görüşmemizde ticari araçların şehir içindeki sorunlarını ilettik. Bizden sorunun çözümü ile ilgili bir rapor istedi” dedi. Özer, İTO’nun köprü geçişlerindeki engelleri kaldırmak için çalıştığı bilgisini de verdi.

Perakende Ticaret Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi İsa Albayrak, sektördeki kalifiye eleman sıkıntısına dikkat çekerek, “Sektörün ihtiyaç duyduğu elemanları yetiştiren İstanbul Ticaret Üniversitesi’ndeki perakende bölümü ne yazık ki kapatıldı. Tekrar açılmasını sağlamalıyız” dedi.

ÖNCELİKLİ SORUNLAR

Hububat, Bakliyat, Kuruyemiş ve Kuru Meyve Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mehmet Tevfik Dinçer, gıda sektörünün ana sorunlarının ve çözüm önerilerinin önceliklerine göre tek tek belirlenmesi talebini dile getirdi. Dinçer, “Alt sektörlerdeki sorunlarımızı ve çözümlerimizi de belirlemeliyiz. Her bir üyemiz kendi sektöründeki sorunları raporlamalı” diye konuştu. Perakende Ticaret Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mahmut Kara da bazı büyük marketlerin perakende satış için mal getirdiklerini ancak toptan sattıklarına dikkat çekti. Kara, sorunu şöyle anlattı: “Biz yüzde 1 KDV ile alıp yüzde 8 ile satıyoruz. Söz konusu büyük marketler yüzde 1 ile alıp, yüzde 1 ile satıyor. Marketler toptan satamamalı.”

Meyve ve Sebze Meslek Komitesi Meclis Üyesi Abdulmuti Baran, “Sektör 5957 Sayılı Kanunu’ndaki 4. maddenin ‘toptancı halinden alınan veya bildirilen malların perakende satışı engellenemez’ şeklinde değiştirilmesini istiyor. Toptan ticaret sadece toptan merkezlerde, hallerde yapılmalı. Perakende zincirleri toptan satış yapamamalı” dedi.

KOMİSYONCU SORUMLU DEĞİL

Meyve ve Sebze Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mevlüt Yılmaz, künye bildirim sistemindeki aksaklıkların komisyoncuya mal edilmemesine dikkat çekerek şöyle devam devam etti: “Komisyoncu malı konsinye alır. Hangi ürün ne kadara geliyor bilemez. Üretici, ürünü kamyona veren tüccar, kamyoncu, kamyoncunun ve bağlı olduğu nakliyecinin yerine getirmediği sorumluluk nedeniyle ortaya çıkan ceza komisyoncunun olamaz.”

UCUZ ET DÜKKAN KAPATTIRDI

Perakende Ticaret Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve Başkan Yardımcısı Yavuz Altun, ucuz ithal etin üç markette satılması nedeniyle çok sayıda kasabın dükkân kapadığına dikkat çekti. Zincir market ve kasapların et satışlarının yüzde 15-20 düştüğünü, “Üç marketle bir işin yapılması tekel oluşturmaktır. Küçük esnafı da korumak zorundayız” açıklamasını yaptı.

Perakende Ticaret Meslek Komitesi Meclis Üyesi Zeki Paşalı, ithal ucuz etin üç markette satılmasının haksız rekabet olduğunu söyledi. Paşalı, “İthal et binlerce kişiyi istihdam eden market ve kasaplarda da satılmalı. Aksi takdirde bize mal satan küçük satıcılar maalesef yok olma tehlikesi içinde” diye konuştu.

HAZIR YEMEKÇİLERE UCUZ ET

Restoran ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Turan Kuytak, “Hazır yemek sanayicisi temel girdilerin yükselmesi nedeniyle ciddi sıkıntı içinde. Et ve Süt Kurumu’nun Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekler Federasyonu üyelerine et alımı konusunda desteğini istiyoruz” dedi. Hayvansal Gıda Ürünleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ramazan Ceylan basında patates fiyatlarının artışı ile ilgili yanlış haberler yapıldığını söyledi. Ceylan, “Patates fiyatları stokçular yüzünden artmadı. İklim şartları nedeniyle verim düştüğü için arttı” dedi.

YÜZYÜZE ÇÖZÜMLER

Baklava, Pasta ve Şekerli Mamuller Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mehmet Yıldırım, “Sorun yaşadığımız konuda yetkili kurumun en üst yönetimine gidelim. Sorunlarımıza yüz yüze görüşmelerle kısa zamanda çözüm bulabiliriz” önerisini yaptı. Kozmetik Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mücahit Yıldız, 2023, 2053, 2071 hedeflerine ulaşabilmek için sektörel hedeflerin de belirlenmesi gerektiğini belirtti. Yıldız:
“Genel menfaatlerimiz için ortak çalışmalı, ortak kararlar almalıyız. Komisyonlarımızın amacı bu olmalı” dedi.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ

Hayvansal Tarım Ürünleri Meslek Komitesi Üyesi Muharrem Kağan, gerek perakende gerek gıda sektörün sorunlarının İTO’da tartışılmasından memnun olduğunu söyledi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Arslan, sektördeki ihtiyaçların tespiti ve üniversitenin katkılarının belirlenmesi açısından her zaman komiteye bilimsel destek vereceklerini söyledi.

Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Başkanı Melih Şahinöz ev dışı tüketimin büyüyüp dev olduğunu söyledi. Şahinöz, şöyle konuştu: “Perakende ve gıda ile ilgili her sektörün fiili icracısının komitede bulunması çok faydalı. Bu kümelenme ile daha yoğun çalışmalar yapılabilir”

Veteriner hekim Can Demir de gıda hijyeninin hem perakende hem de tüm sektörde önemine dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Laboratuvarlarımız yeterince kabiliyetli ve gerekli ekipmana sahip. Bu konuda farkındalık geliştirmeliyiz.”

Toptan Gıda Temizlik Ürünleri Komitesi Meclis Üyesi Murat Kasap toptan gıda sitesi önerisini şöyle dile getirdi: “Anadolu yakası birçok şehirden büyük bir alan. Bir toptan gıda sitesinin olmaması çok büyük bir eksiklik. Bunu gidermek için tüm komite olarak çalışmalıyız.”

Serhan Tınastepe- Simport Yönetim Kurulu Başkanı: “Müşteri memnuniyetini üst düzeyde tutarak kategori mağazacılığını yerel perakende ile barışık geliştirmenin yollarını aramalıyız.”

BİRLİKTE TÜM SORUNLARI ÇÖZERİZ

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Nazif Koca, “Ortak zeminde çözemeyeceğimiz sorun yok. Bizi aşan sorunları da hızla çözmek için hazırız. Kanun koyucuların uygulayıcılarıyız. Doğru ve yanlışları tespit ediyoruz tartışıp, çözüm için bakanlığa iletelim. Bakanlığa bağlı laboratuvarların çoğu akredite. Bir çok alanda analiz yapabiliyoruz, yeterli imkanlarımız var” dedi.