İstanbul Ticaret Odası Meclisi’nin 6’ncı çalışma toplantısı Hatay’da yapıldı.

İstanbul Ticaret Odası Meclisi’nin 6’ncı çalışma toplantısı Hatay’da yapıldı. Meclis üyeleri, 7.5 saat güncel sorunların nasıl aşılabileceği konusunda İstanbullu 350 bin firmanın sesi oldu.

FİKİR BABASI SİZLERSİNİZ
Hatay toplantısında İTO’nun bir sonraki yıla ilişkin proje ve faaliyetleri belirlendi. Çalışmalar Oda’nın 2012 İş Programı’na ışık tutacak. Toplantıda İTO’nun son üç yılda gerçekleştirdiği faaliyetleri tanıtan bir film gösterildi. İTO Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş, “Burada gördüğünüz faaliyetlerin hepsinin fikir babası sizlersiniz. Çünkü yapılan her şey, meclis üyelerinin muhtelif ortamlarda söyledikleri şeylerden ortaya çıkıyor” dedi.

SINIRLARI AŞAN BİR ÇALIŞMA
İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı İbrahim Çağlar da, İTO’nun sınırlarını aşan bir çalışma ortaya koyduğunu belirtti. İbrahim Çağlar, “İTO, İstanbul’da hizmet veriyor, Türkiye’de hizmet veriyor, yurt dışında hizmet veriyor ve gittiği her yerde hakikaten çok güzel bir şekilde karşılanıyor” dedi. Çağlar, kürsüyü en çok sayıda kullanan meclis üyelerine ödül olarak birer kalem hediye etti.

* * *

İTO’nun faaliyetlerinin fikir babası sizlersiniz

İTO Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş, Hatay’daki toplantıda meclis üyelerine, “İTO’nun gerçekleştirdiği faaliyetlerin hepsinin fikir babası sizsiniz” diye seslendi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş, 18. Dönem İTO Meclisi’nin Hatay’da gerçekleştirilen 6’ncı çalışma toplantısında meclis üyelerine hitap etti.
Toplantıda İTO’nun son 3 yılda gerçekleştirdiği faaliyetleri tanıtan bir film gösterildi. Başkan Dr. Yalçıntaş, “Burada gördüğünüz faaliyetlerin hepsinin ilk fikir babası sizsiniz. Çünkü orada yapılan her şey, meclis üyelerinin muhtelif ortamlarda söyledikleri şeylerden ortaya çıkıyor. Hiçbir zaman Yönetim Kurulu Başkanı veya Yönetim Kurulu ‘hadi ne yapalım’ diye düşünmüyor. Yaptığımız her şey, sizlerden gelen şeylerdir” dedi.
İTO’nun faaliyetlerinin gerçekleştiricisinin de meclis üyeleri olduğunu belirten Dr. Yalçıntaş, şunları söyledi: “Burada hiçbir faaliyet yoktur ki, meclis üyesinin katkısı olmadan gerçekleşmiş olsun. Kiminde iki kişi vardır, kiminde 15-20 kişi vardır. Kiminde burada olduğu gibi 200’den fazla kişi vardır. Ama mutlaka her faaliyetin gerçekleşmesinde meclis üyeleri vardır. Meclis
üyesi olmadan hiçbir faaliyet olmaz. Diğer bir nokta da, bu faaliyetler bittikten sonra bu faaliyetlerin takipçisi ve düzelticisi de sizsiniz. Sonuçta bir faaliyet bitirildiği zaman, bu kürsüden hakkında iyi şeyler söyleniyor. Eksiği varsa, eksiği de söyleniyor. Bir sonraki dönem nasıl düzeltilmesi gerekiyorsa, o da bu kürsüden söyleniyor. Dolayısıyla onları da yapanlar sizsiniz. Ben bu bağlamda sizlere teşekkürümü sunmak istiyorum.”
Dr. Yalçıntaş, toplantının ikinci günkü bölümüne katılan Antakya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Kuseyri’yi de İstanbul’a davet etti.

* * *

İş dünyasının hükümetle ilişkisinde baş aktör olduk

Hatay Çalışma Toplantısı’nın açılış konuşmasını İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Şekib Avdagiç yaptı. Avdagiç, Anadolu’da yaptıkları toplantılarla İstanbul’a farklı gözle bakmaya, yeni perspektifler yakalamaya çalıştıklarını kaydetti. Avdagiç, şu mesajları verdi:
* Türkiye’nin güçlenen ekonomisini temsil eden özel sektörünün yurtdışında rehberi olan bir İTO var. Nerede bir Türk girişimci varsa, orada İTO var.
* Bir önceki yıl ne yaptıysak, daha fazlasını 2011’de yapmaya gayret ettik. Öncelikle bir iş adamı için ekonomik faaliyet alanı kadar önemli olan bir diğer nokta; devletle, hükümetle olan ilişkileridir.
* Bu çerçevede İstanbul iş dünyasının hükümet ile olan ilişkilerinde baş aktör olmaya devam ettik. 2011’in henüz ilk haftasında Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ile görüştük. 61. Hükümet’in kurulmasının ardından ilk ziyaretimizi Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a yaptık.
* Kabine üyelerimize talep ve beklentilerimize ilişkin raporlarımızı sunduk. Yeni Anayasa yapılması ile ilgili ekonomik temelli görüşlerimizi geçtiğimiz ay Sayın Başbakanımızla paylaştık.
* Üyelerimizin ufkunu açacak çalışmalara, bilgilendirme toplantılarına ve seminerlerimize 2011 yılında da devam ettik. 40 adet seminer, 5 adet panel, 6 adet eğitim programı ile 5 adet kongre ve konferans düzenledik.
* 2011 Ocak-Kasım döneminde Odamız Meslek Komiteleri tarafından yaklaşık 1.120 adet Meslek Komitesi toplantısı ve 26 adet zümre toplantısı gerçekleştirildi.
* 9 ana başlıkta işlevlerini sürdüren İhtisas Komiteleri, ortaya koydukları görüşlerle, Odamız çalışmalarına ışık tutmayı sürdürüyor. İş dünyasının sorunlarının çözümünde önemli bir rol üstlenen İhtisas Komitelerimiz 2011 yılında toplam 91 toplantı gerçekleştirdi.

ÜYELERİMİZE YENİ İHRACAT KAPILARI AÇTIK

* 2011 yılında 3 tane Türk İhraç Ürünleri Sergisi düzenledik. Bu sergiler, ihracatçımızın Arnavutluk, Hindistan ve Cezayir’deki iş ve yatırım imkanlarını artırmıştır. Bunun dışında 7 adet fuara milli düzeyde, 16 adet fuara ise bilgi standı bazında katılım sağladık.
* 2011’de Türkiye’yi savunma sanayi alanında bir adım öne çıkartacak İstanbul Teknopark’ın temelini attık. Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile birlikte başlattığımız proje ile, çok kısa süre içinde Türkiye’nin göğsünü kabartacak çalışmalar gerçekleştirilecek.
* Mesleki eğitim projesi ÖZİMEK tüm hızıyla devam ediyor. Eylül 2011 itibariyle, 87 okulda 126 branşta kurs açtık. Bu kurslara 30 bin 42 kişi katıldı, bunların da 28 bin 61’i mezun oldu. Bu projemiz, dünya çapında ses getirdi. 2011 Dünya Odalar Yarışması’nda, “En İyi Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi” seçildi.
* Bu yıl içinde 12’si prestij yayın olmak üzere 63 adet yayın hazırladık.
* 2010 yılına kadar 14 okul için gerekli protokolleri imzalayarak inşa çalışmalarına başlamıştık. 2011 yılında ise 10 ilde 10 meslek lisesi ve meslek yüksekokulu yapımı için harekete geçtik. Bunlardan 7 tanesinin protokollerini imzaladık. Bunların dışında İstanbul’da 6 adet okul ve özürlüler için bir özel eğitim merkezi yapılmasına ilişkin çalışmalarımız da sürüyor.
* Deprem sebebiyle Van’da yaptıracağımız okula, geçen meclisimizde sizlerin aldığı karar doğrultusunda yardım gönüllüsü Dr. Atsushi Miyazaki’nin adını vereceğiz.
* Eğitim kapsamında İstanbul’daki okullara teknik altyapı güçlendirme katkısı verirken, Türkiye’nin dört bir yanındaki okulların kütüphanelerine de 120 bin adet kitap yardımında bulunduk.
* Öğrencilerimize yönelik burs çalışmalarımız da artarak devam ediyor. 1000 lisans, 120 yüksek lisans ve 100 doktora öğrencisine ve akraba topluluklardan 100 öğrenciye burs imkanı sağladık.
* İstanbul’un tarihi mirasını korumak için Oda olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Bu kapsamda 2011’de ecdat yadigarı 15 çeşmenin yenilenmesine başladık. Bu yıl içinde 7 çeşmenin yenilenmesi tamamlandı.
* Hünkar Kasrı’nı müze haline getiriyoruz. Kasrın yanındaki Vasillianus Burcu’nu da restore ediyoruz.
* Eski kömür havzası Kemerburgaz’da İTO Ormanı kuruyoruz. 75 bin fidan ile bölgenin çehresini değiştirmiş olacağız.

* * *

Sınır kapılarıyla ilgili sıkıntılar

İTO heyeti, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve ATB Başkanı Mehmet Ali Kuseyri’yi ziyaret etti. Sınır kapılarıyla ilgili yaşanan sıkıntılar konusunda da açıklama yapan Dr. Yalçıntaş, hükümetin bu konuda bazı çalışmalarının olduğunu söyledi. TOBB olarak da işlettikleri sınır kapıları olduğuna dikkati çeken Dr. Yalçıntaş, buralarda yeni önlemler almaya başladıklarını ifade etti.
Dr. Yalçıntaş, nakliyecilerin ve ticaret yapan kişilerin yaşadığı sıkıntıların kısa sürmesini umut ettiklerini kaydederek, bu durumun en az sorunla atlatılması için Türkiye olarak her türlü tedbiri alacaklarını, bu konuda hiç kimsenin endişesi olmaması gerektiğini belirtti.

* * *

Daha özgürlükçü bir Suriye Türkiye için kazanç demek

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş, “Daha müreffeh, demokratik, özgürlükçü ve zenginliği tabana yayılmış bir Suriye, Türkiye için daha iyi bir ortak, kazanç ve işbirliği demektir” dedi.
Antakya Ticaret Borsası’nın (ATB) davetlisi olarak İTO Meclis Başkanı İbrahim Çağlar, yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyeleri ile birlikte kente gelen Dr. Yalçıntaş, Vali Mehmet Celalettin Lekesiz’i makamında ziyaret etti. Dr. Yalçıntaş, Hatay’ın tarihi, doğal güzellikleri ve zengin mirasıyla çok önemli bir kent olduğunu söyledi. İTO olarak her yıl Anadolu’nun bir kentini ziyaret ettiklerini ifade eden Dr. Yalçıntaş, bu geleneği 7 yıldan bu yana sürdürdüklerini, 250 kişilik bir heyetle de farklı renklerin birarada yaşadığı Hatay’a geldiklerini kaydetti.
BARIŞ, HOŞGÖRÜ VE KARDEŞLİK KENTİ
İstanbullu iş adamlarına hem kenti tanıtmak hem de kentin potansiyelini göstermek amacıyla ziyaretler gerçekleştirdiklerini vurgulayan Dr. Yalçıntaş, “En kalabalık heyetle Hatay’dayız. Hatay barış, hoşgörü ve kardeşlik kenti olarak çok güzel ve özel bir yer. Amacımız, her yıl Anadolu’nun iki kentini ziyaret ederek, iş adamlarımızı bilgilendirmek. Ayrıca ziyaret edilen kent ile iş adamları arasında da köprü oluşturmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
Dr. Yalçıntaş, Türkiye’nin sınır komşuları arasında Suriye’nin ayrı bir öneme sahip olduğunu belirtti. Suriye’nin yaşadığı sıkıntıların geçici olduğunu ve bunları en az kayıpla atlatmalarını temenni ettiğini dile getiren Dr. Yalçıntaş, şöyle devam
etti: “Suriye ile her şeyden önce
insani ve akrabalık bağlarımız var. Suriye Türkiye için akrabalık, güvenlik ve ekonomik açılardan son derece önemli bir ortak. Hatay’ın Suriye’ye sınır kapısı olmasından dolayı Suriye’deki sıkıntılardan eğer Türkiye iki katı etkileniyorsa, Hatay on kat etkileniyordur. İnşallah Suriye halkı gerçekten lâyık olduğu özgürlükçü ve katılımcı demokrasiye en kısa zamanda kavuşur. Bu, Suriye ve Türkiye için önemlidir.”
HATAY, BEREKET COĞRAFYASINDA
Vali Lekesiz de, Hatay’ın 1.5 milyon nüfusu, 12 ilçesi, 76 belediyesi ve 362 köyü ile kilometre kareye düşen nüfus yoğunluğu bakımından Türkiye’nin dördüncü ili olduğunu anımsatarak, kentin sahip olduğu zenginliğin servete dönüştürülmesi için birlik ve beraberlik içerisinde çalıştıklarını ifade etti. Lekesiz, Hatay’ın bir bereket coğrafyası olduğunu, yaklaşık 8 ürünün yetiştiriciliğinde de Türkiye’de ilk sırada yer aldığını ve ülkenin yaş meyve, sebze ihracatının yüzde 25’ini karşıladığını söyledi.
Çelik üretim kapasitesi açısından Hatay’ın ilk sırada yer aldığına da değinen Lekesiz, bu yıl ilk 500 sanayi kuruluşu arasında kentte 11-12 firmanın bulunduğunu dile getirdi.

* * *

7 bölgede, 8 binada, 499 çalışanımız hizmet veriyor

İstanbul Ticaret Odası Genel Sekreteri Dr. Cengiz Ersun, İTO’nun 7 farklı bölgede, 8 ayrı binada 499 personeli ile hizmet verdiğini söyledi. Dr. Ersun, İstanbul Ticaret Odası’nın varlık sebebinin üyelerine hizmet etmek olduğunu vurgulayarak, “Hedefimiz sıfır hata ile üyelerimize hizmet etmek” dedi.

* * *

Samandağ kamışından ney

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Dr. Yalçıntaş’a Samandağ kamışından yapılmış ney hediye etti. Dr. Yalçıntaş da Lekesiz’e tablo ile kitap verdi.

* * *

Kem göz mozaiği

Heyet, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin’i de ziyaret etti. Çinçin, TOBB’un ülkede çok önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini ve her zaman çözüm odaklı çalıştığını belirterek, ekonomik ve sosyal projelerde İTO ile işbirliği içinde olmak istediklerini kaydetti. Konuşmaların ardından Çinçin, Dr. Yalçıntaş’a “Kem göz mozaiği” tablosu hediye ederken, Dr. Yalçıntaş da Çinçin’e plaket ve kitap verdi.

* * *

Restorasyon projeleri

Dr. Yalçıntaş ve Çağlar, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ı da ziyaret etti. Savaş, kentte yapılan altyapı ve restorasyon çalışmaları hakkında Dr. Yalçıntaş’a bilgi verdi.

* * *

İTO, sınırları aşan bir çalışma sergiliyor

İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı İbrahim Çağlar, İTO’nun sınırlarını aşan bir çalışma sergilediğini belirtti. Çağlar, “İTO, İstanbul’da hizmet veriyor, Türkiye’de hizmet veriyor, yurt dışında hizmet veriyor ve gittiği her yerde hakikaten çok güzel bir şekilde karşılanıyor” dedi.
Çağlar, İTO Meclisi’nin geçen 3 yıllık faaliyetleriyle ilgili çeşitli istatistikleri açıkladı. Çağlar, şunları söyledi: “18’inci dönem içerisinde Meclisimizde toplam 464 konuşma yapılmış. Bu 464 konuşmayı 105 arkadaşımız yapmış. Divan ve Yönetim Kurulu dışında 147 arkadaşımız kürsüye hiç çıkmamış. En çok kullanan arkadaşımız Ahmet Özer, 26 kez kürsüye çıkmış. İkinci ve üçüncü eşit; Ender Yazıcıoğlu ve Sait Kılıç 17’şer defa kürsüye çıkmışlar. Cengiz Balçık 16 kez çıkmış. Tabii bu arada da Meclisimize, yönetime hitaben 25 yazılı öneri gelmiş. Ve bunların 24’üne yazılı cevap verilmiş.”
Çağlar, konuşmasının son bölümünü 75’inci yılında rahmetle andığımız İstiklâl Şairimizin bir sözüyle bitirdi: “İz bırakanlarla senin aranda basit bir fark var diyor şair; onlar ömür boyu gayret ediyor, sen ömür boyu hayret ediyorsun. Bizler inşallah arkadaşlar, gayret edenlerden oluruz.”

* * *

Kürsüyü en çok kullanan üyeye ödül

Başkan Çağlar, 18’inci dönem Meclisi’nin çalışma döneminin ilk üç yılında kürsüyü en çok kullanan Meclis Üyeleri’ne kalem hediye etti. Kürsüyü 26 kez kullanan Meclis Üyesi Ahmet Özer ilk sırada yer aldı. Özer’i Ender Yazıcıoğlu, Sait Kılıç ve Cengiz Balçık izledi.

* * *

Toplantıyı başkanlık divanı yönetti

İTO Meclisi 6. Çalışma Toplantısı’nda divan başkanlığını İTO Meclis Üyesi ve İTİCÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Erhan Erken yaparken, divan katipliği görevini ise Zafer İpekci ile Eyüp Topal üstlendi.

* * *

İstanbul Ticaret’in etkinliği

Meclis Üyesi Cengiz Balçık’ın Hatay’daki konuşmasında aktardığı bir anekdot, İstanbul Ticaret Odası’nın ve İstanbul Ticaret Gazetesi’nin etkinliğini gösterdi. Balçık, Meclis Üyeleri Kürsü’de köşesindeki konuşmasını okuyan TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı’nın kendisini aradığını ve Ankara’ya davet ettiğini söyledi. Balçık, görüşme neticesinde sektöre ilişkin bir sorunun çözüm bulduğunu dile getirdi.

* * *

İTO Spor: 5
ATB Spor: 2

İstanbul Ticaret Odası Veteran Takımı ile Antakya Ticaret Borsası (ATB) futbol takımları arasında oynanan maçta, 5-2’lik skorla İTO takımı galip geldi.