Çin’den İstanbul Ticaret Odası’na yoğun ilgi

İş dünyasının yeni pazarlara açılması ve küresel işbirlikleri kurması için aktif olarak çalışan İTO’nun faaliyetleri Çinli yetkilileri ve Çin firmalarını cezbediyor. İTO, geçen bir ay içinde ard arda Çinli heyetleri ağırladı.

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

İstanbul Ticaret Odası (İTO), iş dünyasının yeni pazarlara açılmasında ve küresel ticaret hacminin artmasında köprü olma görevini aktif şekilde sürdürüyor. İTO’nun bu yöndeki çalışmaları, Çin’in resmi kurumlarından ve Çinli firmalardan da büyük ilgi görüyor. İTO, son bir ay içinde çok sayıda Çinli heyeti ağırladı.

16 Ağustos’ta Çin’den Guangdong Yapı ve Dekorasyon Malzemeleri Derneği yetkilileri ve üyeleri İTO’yu ziyaret etti. İTO, program dahilinde Guangdonglu firma yetkilileri ve Türk şirketlerini B2B görüşmeleriyle bir araya getirdi. Ertesi gün ise Çin’in Jiangsu eyaleti Ticaret Odası yetkilileri, çeşitli sektörlerden temsilcilerle İTO’ya geldi. Görüşmede, Çin şirketlerinin temsilcileri, Türkiye’de iş ortaklığı kurmak için İTO’dan destek beklediklerini ifade ettiler.

İTO’daki Çin trafiği bayram sonrası da kesilmedi. 31 Ağustos’ta Çin Şanhay Uluslararası Ticaret Odası ve Şanhay Uluslararası Ticaret ve Tanıtım Konseyi (CCPIT) heyeti, İTO’yu ziyaret etti. Şanhay heyetini, İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer ağırladı. Özer, iki ülke ekonomik ilişkilerinde milli paranın kullanılmasının önemini vurgulayarak, “Bu konularda teşvik edici çalışmalar yapmalıyız” dedi. Ziyarette Çin ekonomisinin Avrupa’ya Türkiye üzerinden ulaşmasını sağlayacak bir proje gündeme geldi. Toplantıda, İTO tarafından Şanhay’da Türkiye’yi tanıtmak üzere bir proje geliştirileceği ve bu konuda çalışmalara başlanacağı bilgisi de paylaşıldı.

TEK KUŞAK TEK YOL

Konuşmasında, ‘Tek Kuşak Tek Yol’ projesinden de bahseden Özer, “Bu proje bizim için de önem arz ediyor” dedi. Özer, şunları söyledi: “2017’de Çin ile ticaret hacmimiz 26.3 milyar dolar oldu. Bunun 2.9 milyar dolarını bizim ihracatımız oluşturuyor. Ticaret dengesini geliştirerek, Türkiye’ye daha fazla Çin yatırımı çekebiliriz.”

İTO, 5 Eylül günü de firmaların katılım organizasyonunu yürüttüğü Canton Fuarı için önemli bir heyeti daha ağırladı. Canton Fuarı yetkilileri İstanbul’a gelerek, İTO yöneticileri ve fuarlardan sorumlu ekiple organizasyonun detaylarını görüştü.

VİZE EN BÜYÜK ENGEL

Şanhay heyetinin İTO’yu ziyaretinde iş adamlarının yaşadığı vize sorunu da gündeme geldi. Ahmet Özer toplantıda, “Vize temininde gereken belediye onaylı davetiyeler -kimi zaman iki haftayı geçen sürede tarafımıza ulaşıyor- iş adamlarımızın hızlı ve kararlı bir şekilde Çin pazarına penetrasyonundaki en büyük engel olarak karşımızda” dedi.

TÜRKİYE’DEN DAHA ÇOK ALIM YAPMAK İSTİYORUZ

CCPIT Başkanı Yang Jianrong, toplantıda gerçekleştirdiği konuşmasında, iki ülkenin stratejik öneme sahip olduğunu ifade etti. Birlikte çalışmanın her iki ülke için de büyük kazanç sağlayacağını söyleyen Jianrong, “Çin, dünya dış ticaretinde çok etkin bir ülke. Türkiye’nin Ortadoğu koridoru ile ilgili ekonomik adımlarını çok önemli buluyoruz” diye konuştu. İki ülke ticari ilişkilerinde Türkiye aleyhine bir dengesizliğin olduğunu sözlerine ekleyen Jianrong, “Bu dengesizliği kapatmak için biz de Türkiye’den daha fazla alım yapmak istiyoruz. Ayrıca Çin Halk Ürünleri Fuarımız var. Türkiye’nin de katılmasını bekliyoruz” diye konuştu.